På svenska

In English

Indeksit

Oppitunti:
Aihe:
Esimerkki 1

Sekaleivän indeksistä kokonaisindeksiin

Indeksin laskenta alkaa 7-numerotason hyödykeindeksin laskennasta, esimerkkinä sekaleipä, jonka paino indeksissä on 1,99 promillea.
Suuralueen sisällä kaikkien sekaleipien indekseistä lasketaan geometrinen keskiarvo.

Ruokaleipien (6-numerotason indeksi) indeksi lasketaan neljän eri ruokaleivän indeksien painotettuna keskiarvona. Ruokaleipien paino on 7,00 promillea.
Leipien (5-numerotason indeksi) lasketaan ruokaleipien ja sämpylöiden indeksien painotettuna keskiarvona. Leipien paino on 8,93 promillea.

Viljatuotteiden ja leipien (4-numerotaso) indeksi lasketaan riisin, jauhojen, leipien, pitsojen, suolaisten piirakoiden, pastatuotteiden ja aamiaisvalmisteiden indeksien painotettuna keskiarvona. Viljatuotteiden paino on 22,41 promillea koko indeksin painosta.

Elintarvikkeet (3-numerotaso) lasketaan viljatuotteiden, lihatuotteiden, kalojen, maitotuotteiden, rasvojen, hedelmien, vihannesten, sokerin ja muiden ruokavalmisteiden indeksien painotettuna keskiarvona. Näiden paino on 122,1 promillea.

Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat (2-numerotaso) lasketaan elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien indeksien painotettuna keskiarvona. Näiden yhteenlaskettu paino on 133,95 promillea.

Kokonaisindeksi lasketaan 12 pääryhmän indeksien painotettuna keskiarvona. 

Taulukko. Sekaleivän indeksistä kokonaisindeksiin

Hyödyke tai ryhmä Coicop-taso Numerotaso Paino ‰
Sekaleipä 01.1.1.3.1.3 7 1,99
Ruokaleivät 01.1.1.3.1 6 7,00
Leivät 01.1.1.3 5 8,93
Viljatuotteet ja leipä 01.1.1 4 22,41
Elintarvikkeet 01.1 3 122,10
Elintarvik. ja alkoholittomat juomat 01 2 133,95
Kokonaisindeksi 0 0 1000,00

Lähde: Suomen virallinen tilasto (SVT): Kuluttajahintaindeksi 2010=100, käyttäjän käsikirja ISSN 1797–5646. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 3.12.2012]. Saantitapa: http://www.stat.fi/tup/julkaisut/tiedostot/isbn_978-952-244-371-7.pdf

Takaisin oppimateriaaliin

Jaa