På svenska

In English

Indeksit

Kurssiesittely

Tavallinen kansalainen kohtaa sanat indeksi, hinnat ja kustannukset usein eri tiedotusvälineissä. "Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli lokakuussa 2,6 prosenttia" on tuttu lause television uutislähetyksistä. Maidon, vuokrien, bensan ja monien muiden hyödykkeiden ja palvelujen hintojen muutoksia käsitellään usein televisiossa ja sanomalehdissä. Eläkesopimusten yhteydessä vilahtaa usein sana indeksi; eläkeindeksi, taitettu indeksi ja niin edelleen. On hyvä ymmärtää, mistä on kyse ja miten nämä uutiset vaikuttavat jokaisen talouteen.

Kurssin tavoitteena on tehdä tutuksi indeksin käsite sekä tutustuttaa erilaisiin indekseihin: hinta-, kustannus- ja määräindeksiin. Kurssilla perehdytään indeksien laskentakaavoihin sekä Suomessa laadittavien tärkeimpien indeksien laskentaperusteisiin ja käyttöön, esimerkiksi Tilastokeskuksen tuottamaan kuluttajahintaindeksiin. Kurssilla tarkastellaan myös käytössä olevien indeksikaavojen eroja sekä indeksien erilaisia muutoslukuja. Kurssilla oppii myös laskemaan indekseillä erilaisten harjoitustehtävien avulla.

Kurssin sisältö soveltuu työssään indeksejä käyttäville, opiskelijoille ja muille tietoa tarvitseville. Voit opiskella koko kurssin tai etsiä yksittäistä tietoa esimerkiksi vuokrasopimuksen indeksin laskemisesta.

Jos haluat tarkempaa tietoa, voit tutustua seuraaviin keskeisiin käsikirjoihin:


Testaa tietosi!