På svenska

In English

Hyvä opettaja

Näiltä sivuilta (alhaalta eri välilehtien takaa) löydät tietoa ajankohtaisista asioista, tilastokilpailuista, luokka-asteittain jaoteltuja oppimateriaaleja ja tiedonlähdevinkkejä opetuksesi tueksi.

Voit myös tuoda oppilaitasi tutustumaan Tilastokeskukseen ja -kirjastoon.
Ota yhteyttä viestintäyksikköön vierailun järjestämiseksi.


Tilastokilpailuja

Kansainvälinen tilastojulistekilpailu 2016–2017

Kansainvälinen tilastojulistekilpailu 2016–2017 yläkouluille ja lukioille käynnistyi 18.1.2016. Kilpailu on osallistujille maksuton ja se soveltuu useampaan oppiaineeseen, kuten matematiikkaan ja historiaan. Kilpailun aiheena on tällä kertaa Suomen historia.

Mikä on tilastojulistekilpailu?

Kansainvälinen tilastojen luku- ja käyttötaitokilpailu (Tilastojulistekilpailu) järjestetään joka toinen vuosi. Kilpailun tavoitteena on edistää koululaisten yhteiskunnallisen ja numeerisen tiedon käyttöä ja ymmärtämistä.

Kansallinen kilpailu

Oppilaat tekevät pienryhmissä tutkimuksen Suomen historiasta. Tutkimuksen kulku ja tulokset kootaan tilastojulisteeseen. Juliste lähetetään Tilastokeskukseen Suomen kansallisen raadin arvioitavaksi. Kilpailutöiden palautuspäivä on 27.1.2017. Katso opettajan ohjeet ja kilpailun säännöt.

Kansallisten kilpailujen jälkeen eri maiden voittajat kilpailevat kansainvälisestä voitosta sekä yläkoulu- että lukiosarjassa.

Suomen kansallisen kilpailun järjestävät yhteistyössä Tilastokeskus, Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry ja Suomen Tilastoseura ry.

Kansainvälinen kilpailu

Kansainvälisen kilpailun voittajat valitaan keväällä 2017. Parhaat tilastojulisteet esitellään ISI:n järjestämässä Maailman 61. tilastollisessa kongressissa Marokossa heinäkuussa 2017.

Kilpailu on osa laajempaa ISLP-projektia, joka toimii aktiivisesti lähes 100 maassa. Katso tietoa menneistä kilpailuista vuosilta 2008–2015.

Ohjeita, lisätietoa ja ilmoittautuminen

Katso kilpailun esite, ohjeet tilastojulisteen tekemiseen, kilpailun säännöt ja opettajan ohjeet. Tutustu myös ISLP-projektin Poster Competition -sivuihin.

Ilmoita koulunne kilpailuun tästä

Kilpailun sponsorit

Suomen kansallista kilpailua sponsoroivat Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, Sagitta Pedagog AB, MF-KA MAOL-palvelu, Edita Publishing Oy, Kustannusosakeyhtiö Otava ja Art House Oy.

Kilpailun palkinnot ja tutkinnonsuoritusoikeus

1. palkinto 300 €, 2. palkinto 150 €, 3. palkinto 120 €, lisäksi tavarapalkintoja

Helsingin yliopisto voi myöntää tutkinnonsuoritusoikeuden tilastotieteeseen kansainvälisen tilastokilpailun Suomen kisassa ensimmäiselle ja toiselle sijalle sijoittuneille, kysy lisätietoja: tilastokoulu@tilastokeskus.fi

Tilastrofi-kilpailu

Tilastrofi on kouluille suunnattu toimintamalli, joka auttaa lasten kokeman arjen näkyväksi tekemisessä tilastollisia menetelmiä hyödyntäen. Tilastrofia voidaan hyödyntää esimerkiksi oppilaiden hyvinvoinnin ja koulun yhteisöllisen toiminnan kehittämisessä, mediakasvatuksessa ja tilastotieteen opetuksessa. Tilastrofi on yksi hyvä tapa toteuttaa opetussuunitelmassa esille tulevaa ilmiökeskeistä opetusta.

Ilmoita luokkasi mukaan kilpailuun sunnuntaihin 5.3.2017 mennessä. Kilpailu on suunnattu Helsingin koulujen 1.–9. luokille. Katso lisätietoa.

Tilastojen havainnollistaminen -kilpailu

Tilastokeskus järjestää ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijoille Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kilpailun parhaasta tilastoja havainnollistavasta sähköisestä toteutuksesta. Kilpailuaika on 6.12.2016–1.10.2017. Katso lisätietoa.

Oppimateriaalit

Oppimateriaalit ovat veloituksettomia ja ne on jaoteltu luokka-asteittain.

Tilastokeskuksen materiaaleja käytettäessä on mainittava lähteeksi Tilastokeskus.
Lisätietoa tekijänoikeuksista

Alakoulu (luokat 1–6)

Yläkoulu (luokat 7–9), lukio ja ammatillinen toinen aste

Yliopisto ja ammattikorkeakoulu

  • Tilastokoulu kokonaisuudessaan (sis. kurssit Tilastojen ABC, Tilastotiedon haku, Indeksit, Kansantalouden tilinpito, Väestötieteen perusteet, Työmarkkinatilastot, Tutkimusaineistot etäkäytössä, Suomen tilastojen historia, Johdatus tilastotieteeseen)
  • Findikaattori – ajantasaista tietoa yhteiskunnan keskeisistä ilmiöistä

Muut oppimateriaalit

Opiskelijalle-osuuteen on koottu myös muita oppimateriaaleja meiltä ja muualta.

Tilastotietoa voi hyödyntää monipuolisesti opetuksessa.
Tilastot ja palvelut oppiaineittain -sivulle on koottu ehdotuksia eri oppiaineiden opetukseen sopivista tilastoista ja tilastomateriaaleista.

Jaa