På svenska

In English

Hyvä opettaja

Näiltä sivuilta (alhaalta eri välilehtien takaa) löydät tietoa ajankohtaisista asioista, tilastokilpailuista, luokka-asteittain jaoteltuja oppimateriaaleja ja tiedonlähdevinkkejä opetuksesi tueksi.

Voit myös tuoda oppilaitasi tutustumaan Tilastokeskukseen ja -kirjastoon.
Ota yhteyttä viestintäyksikköön vierailun järjestämiseksi.


 

Tilastokilpailuja

Euroopan tilasto-olympialaiset -kilpailu

Euroopan tilasto-olympialaiset järjestetään ensimmäistä kertaa keväällä 2018. Kilpailu on hauska ja helppo tapa tutustua tilastoihin. Se herättää oppilaiden ja opettajien kiinnostusta todellista tilastotietoa kohtaan sekä kannustaa soveltamaan tilasto-osaamista käytännössä. Suomen kilpailussa on kaksi vaihetta, joita seuraa eurooppalainen finaali. Suomen parhaat palkitaan raha- ja tavarapalkinnoin, kansainväliset voittajat matkaavat Puolaan. Tehtävät sisältävät monivalintaa ja pienen tutkimuksen tekoa. Kilpailussa testataan tilastollisia perustaitoja sekä kykyä hakea, tulkita ja analysoida tilastollista tietoa. Osallistua voi yksin tai 2–3 hengen ryhmissä. Ilmoittautua voi 31.1.2018 saakka. 

Tilastojulistekilpailu

Kansainvälinen tilastojen luku- ja käyttötaitokilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Kilpailun tavoitteena on edistää koululaisten yhteiskunnallisen ja numeerisen tiedon käyttöä ja ymmärtämistä. Oppilaat laativat tilastojulisteen pienissä 2–3 hengen ryhmissä lukio- ja yläkoulusarjassa. Tutkimuksen kulku ja tulokset kootaan tilastojulisteeseen. Juliste lähetetään Tilastokeskukseen Suomen kansallisen raadin arvioitavaksi.Jokainen maa valitsee parhaan työn, joka lähetetään kansainvälisen raadin arvioitavaksi.

Kansallinen kilpailu 2016–2017

Suomen kilpailuun osallistui ennätysmäärä osallistujia, 1274 oppilasta.

Kansallisen kilpailun voittajat

Yläkoulusarjan voittajat ovat Paraistenseudun koulusta Paraisilta ja lukiosarjan voittajat Erkon lukiosta Orimattilasta, lisätietoa voittajista.

Suomen kansallisen kilpailun järjestävät yhteistyössä Tilastokeskus, Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry ja Suomen Tilastoseura ry.

Kansainvälinen tilastojulistekilpailu 2016–2017

Kansainväliseen  tilastojulistekilpailuun 2016–2017 osallistui yli 12 000 oppilasta 23 maasta. Sen järjesti tilastojen lukutaitoa kansainvälisesti edistävä ISLP-projekti (International Statistical Literacy Project), joka toimiii IASE:n (International Association of Statistical Education) alaisuudessa.

Kansainvälisen kilpailun voittajat

Voittajat julkistettiin 20.7.2017 ISI:n (International Statistical Institute) järjestämässä Maailman 61. tilastollisessa kongressissa Marokossa.

Lukiosarja:

  1. Australia, Bernise Roelofse, Berdine Roelofse, Decline in Rainfall
  2. Kazakhstan, Adiya Sadanova, MarinaTarassova, Botagoz Dauletbek, How not to forget your culture among 130 different nationalities
  3. Ireland, Ella Brennan, Jessie Oyenuga, Don't Ditch your Dairy

Yläastesarja:

  1. South Korea, Jo Yuna and Lee YenaHow to Make History More Interesting
  2. Finland, Taina Lötjönen, Terhi Rasikannas, What Happened to Horses in the 20th Century
  3. Mexico, Ada Mercy Arellano Durán, Emilio Pinales Retana, Pieter Alexander Van der Werff VargasA walk in Mexico through a century

Kilpailu on osa laajempaa ISLP-projektia, joka toimii aktiivisesti lähes 100 maassa. Katso tietoa menneistä kilpailuista vuosilta 2008–2015.

Ohjeita ja lisätietoa 

Katso kilpailun esite, ohjeet tilastojulisteen tekemiseen, kilpailun säännöt ja opettajan ohjeet. Tutustu myös ISLP-projektin Poster Competition -sivuihin.

Kilpailun sponsorit

Suomen kansallista kilpailua sponsoroivat Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, Sagitta Pedagog AB, MF-KA MAOL-palvelu, Edita Publishing Oy, Kustannusosakeyhtiö Otava ja Art House Oy.

Tilastrofi-kilpailu

Tilastrofi on kouluille suunnattu toimintamalli, joka auttaa lasten kokeman arjen näkyväksi tekemisessä tilastollisia menetelmiä hyödyntäen. Tilastrofia voidaan hyödyntää esimerkiksi oppilaiden hyvinvoinnin ja koulun yhteisöllisen toiminnan kehittämisessä, mediakasvatuksessa ja tilastotieteen opetuksessa. Tilastrofi on yksi hyvä tapa toteuttaa opetussuunitelmassa esille tulevaa ilmiökeskeistä opetusta. Kilpailu on suunnattu Helsingin koulujen 1.–9. luokille.
Kevään 2017 kilpailu on ratkennut, katso voittajat.

Tilastojen havainnollistaminen -kilpailu

Tilastokeskus järjestää ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijoille Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kilpailun parhaasta tilastoja havainnollistavasta sähköisestä toteutuksesta. Kilpailuaika on 6.12.2016–1.10.2017. Katso lisätietoa kilpailusta. 
Kilpailu on ratkennut, voitto meni Jyväskylään.

Oppimateriaalit

Oppimateriaalit ovat veloituksettomia ja ne on jaoteltu luokka-asteittain.

Tilastokeskuksen materiaaleja käytettäessä on mainittava lähteeksi Tilastokeskus.
Lisätietoa tekijänoikeuksista

Alakoulu (luokat 1–6)

Yläkoulu (luokat 7–9), lukio ja ammatillinen toinen aste

Yliopisto ja ammattikorkeakoulu

  • Tilastokoulu kokonaisuudessaan (sis. kurssit Tilastojen ABC, Tilastotiedon haku, Indeksit, Kansantalouden tilinpito, Väestötieteen perusteet, Työmarkkinatilastot, Tutkimusaineistot etäkäytössä, Suomen tilastojen historia, Johdatus tilastotieteeseen, Tilastoteemakartat)
  • Findikaattori – ajantasaista tietoa yhteiskunnan keskeisistä ilmiöistä

Muut oppimateriaalit

Opiskelijalle-osuuteen on koottu myös muita oppimateriaaleja meiltä ja muualta.

Tilastotietoa voi hyödyntää monipuolisesti opetuksessa.
Tilastot ja palvelut oppiaineittain -sivulle on koottu ehdotuksia eri oppiaineiden opetukseen sopivista tilastoista ja tilastomateriaaleista.

Jaa