Indeksit

Kurssiesittely

Tästä kurssista on julkaistu 4/2023 uusi, korvaava tilasto-opas Indeksit tutuksi.

Indeksi, hinnat ja kustannukset ovat tuttuja sanoja tiedotusvälineissä. Olet varmasti joskus kuullut television uutislähetyksissä lauseen "Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli lokakuussa 0,4 prosenttia". Maidon, vuokrien, bensan ja monien muiden hyödykkeiden ja palvelujen hintojen muutoksia käsitellään usein televisiossa ja sanomalehdissä. Myös eläkesopimusten yhteydessä vilahtaa sana indeksi: eläkeindeksi, taitettu indeksi ja niin edelleen. On hyvä ymmärtää, mistä on kyse ja miten nämä uutiset vaikuttavat jokaisen talouteen.

Kurssi perehdyttää sinut erilaisiin indekseihin kuten hinta-, kustannus- ja määräindeksiin. Kurssilla tutustut indeksien laskentakaavoihin sekä Suomessa laadittavien tärkeimpien indeksien laskentaperusteisiin ja käyttöön, esimerkiksi Tilastokeskuksen tuottamaan kuluttajahintaindeksiin. Kurssilla tarkastellaan myös käytössä olevien indeksikaavojen eroja sekä indeksien erilaisia muutoslukuja. Lisäksi opit indeksilaskentaa erilaisten harjoitustehtävien avulla. 

Kurssin sisältö soveltuu työssään indeksejä käyttäville, opiskelijoille ja muille tietoa tarvitseville. Voit opiskella koko kurssin tai etsiä yksittäistä tietoa, esimerkiksi vuokrasopimuksen indeksin laskemisesta.

Kurssin oppitunteihin liittyy tarkentavia esimerkkejä sekä harjoituksia, joiden avulla voit syventää osaamistasi. Voit aloittaa opiskelun testaamalla, mitä jo tiedät indekseistä.


Testaa tietosi!