Tilastotiedon haku

Oppitunti:
Aihe:

4.7 Tilastokeskuksen StatFin-tietokanta

StatFin on Tilastokeskuksen maksuton tietokanta, joka sisältää Suomea koskevaa keskeistä tilastotietoa. Tilastot on jaoteltu 26 aihealueelle, ja tietokantataulukoita on yli 1500. Tieto on yleensä mahdollista poimia tietokannasta aikasarjana, kuten on tehty oheisessa taulukkopoiminnassa. Tietokannassa on myös taulukoita, jotka sisältävät vain yksittäisten vuosien tietoja.

Kunkin tilaston kotisivulta on linkki tilaston tietokantataulukoihin ja taulukoista linkki tilaston kotisivuihin.

Kolme tapaa löytää ja tehdä itsemuokattava taulukko

  1. Tietokantataulukoita voi etsiä tilastokeskus.fi-sivustolta aihealueittain tai asiasanoittain. Jos etsit tietoa aihealueittain, kannattaa ensin miettiä, mihin aihealueeseen (Asuminen–yritykset) haettu tieto voisi liittyä. Kun avaat sopivalta tuntuvan aihealueen, kannattaa silmäillä aihealueen tilastokokonaisuutta ja miettiä, mistä tilastosta halutut tiedot voisivat löytyä. Kun olet valinnut ja avannut jonkin tilaston, StatFin-tietokannan taulukot löytyvät tilaston kotisivun vasemmassa laidassa olevasta osiosta taulukot. Jos listassa olevat valmiit taulukot eivät vastaa tarpeisiisi, klikkaa vielä kohdassa tietokantataulukot olevaa linkkiä, jotta pääset itse tietokantaan. Silmäile taulukoiden listaa, ja valitse sopiva kohta sen mukaan, miten tarjolla olevat muuttujat vastaavat tiedon tarvettasi. Tarpeellisia muuttujia voivat olla esim. kunta, ikä, toimiala tai vuosi. Pääset poimimaan haluamasi tiedot valitsemalla "Tee poiminta taulukosta".
  2. Tietokantataulukot löytyvät myös tietokannan hakupuun kautta. Myös tätä kautta etsiessä on tarpeellista miettiä, mihin aihealueeseen haettu tieto liittyy. Kansioiden availu ja taulukoiden silmäily auttavat usein paikallistamaan haluttua tietoa.
  3. Tilastokeskus.fi-hakuun tehty vapaasanahaku tuottaa tulokseksi ositetun hakutuloslistan, jossa yhtenä tietotyyppinä on "Tietokantataulukot". Jos teet esim. vapaasanahaun tapaturmat, saat vastaukseksi useita tapaturma-aiheisia tietokantaulukoita useilta aihealueilta.

Katso lisätietoja StatFin-tietokannan käytöstä ja harjoittele hakua.

Harjoitukset

Jaa