Tilastotiedon haku

Oppitunti:
Aihe:

5.3 Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD

OECD perustettiin vuonna 1961 harmonisoimaan ja kehittämään jäsenmaidensa talouskasvua ja vapaakauppaa sekä lisäämään yhteiskunnallista hyvinvointia. OECD on ollut alusta alkaen myös arvostettu tilastotiedon lähde. Suomi on ollut OECD:n jäsen vuodesta 1969.
 

Mitkä ovat OECD:n vahvuuksia tietolähteenä?

  • Mukana ovat 34 jäsenvaltion eli ”johtavien markkinatalousmaiden” tiedot, mutta sen lisäksi saatavilla on myös yhä enemmän tietoa OECD:n ulkopuolisista maista kuten ns. BRIC-maista (Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina)
  • OECD:n tilastot soveltuvat erityisen hyvin makrotaloudellisten vertailujen tekemiseen.
  • Muita vahvuusalueita ovat työllisyys-, koulutus-, tutkimus- ja terveydenhoitotilastot. Tiedot perustuvat pitkään tutkimukselliseen asiantuntemukseen ja analyysiin.
  • Tiedonhaun apuvälineet ovat erittäin hyvät.

Haku OECD:n tilastoista

OECD tarjoaa monipuolisia välineitä tiedon hakuun. Haun voi aloittaa usealla eri tavalla: vapaatekstihaulla tai valitsemalla sivuilta jokin OECD:n tutkimusaiheista (Topics). Tilastot ja keskeiset Outlook- ja At a Glance -tilastojulkaisut on linkitetty olennaiseksi osaksi OECD:n kaikkia aihealuesivuja. 

Kuva 1. OECD, työllisyyttä käsittelevä aihealuesivu

oecd.org

Lähde: http://www.oecd.org/employment

Haun voi aloittaa myös suoraan tilastoihin keskittyvältä OECD Data -sivulta. Tilastoja voi hakea maittain tai tilastoaiheittain. Yksityiskohtaiset tietokantatiedot löytyvät suoraan OECD.Stat-tietokannasta.

Kuva 2. OECD Data

data.oecd.org

Lähde: https://data.oecd.org/

Kaikkein monipuolisin palvelu on OECDiLibrary, jonka kautta on käytettävissä koko tilasto- ja myös muu OECD-aineisto sekä suuri joukko muita, esimerkiksi Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n tietokantoja. OECDiLibrary on IEA:n tietokantojen ja OECD-julkaisujen osalta maksullinen palvelu.

Kuva 3. OECDiLibrary

oecd-ilibrary.org

Lähde: http://www.oecd-ilibrary.org/statistics

Harjoittele hakua OECD:stä (kaksi harjoitusta).

Harjoitukset

Jaa