
Tilastojen ABC
1.2 Mihin tilastoja käytetään?
Tilastot ovat välttämättömiä erilaisten esittelyjen ja esitelmien raaka-aineina. Tilastotieto on olennainen osa yleissivistystämme – niiden avulla tiedämme millainen maailma on.
Kuitenkin tilastojen tärkein tehtävä on tuottaa mahdollisimman täsmällistä tietoa päätösten tekemiseksi. Päätöksiä tehdään eri organisaatioissa valtion ja kuntien elimissä, yrityksissä, ja usein myös yksityiset henkilöt tekevät päätöksiä tilastotiedon perusteella.
Tilastotieto on tietenkin vain osa siitä fakta-aineistosta, jota päätöksenteko tarvitsee. Sen lisäksi usein tarvitaan uutisia, tietoa asioiden viimeaikaisesta kehityksestä, jota ei ole voitu koota tilastoksi, dokumentteja lainsäädännöstä, tietoa yleisistä lainalaisuuksista ja omia aiempia kokemuksia. Sitä paitsi osa päätöksenteon pohjana olevasta aineistosta ei ole faktoja, vaan intuitiota ja näppituntumaa, joka on olemassa vain päätöksiä tekevän henkilön mielessä. Ilman intuitiota ei päätöksiä voi tehdä, mutta mitä vankemmalle fakta-aineistolle päätös perustuu, sitä todennäköisemmin päätös johtaa haluttuihin tuloksiin.
Kaavio. Tietotyypit päätöksenteon taustalla
Demokraattisten valtioiden poliittiseen rakenteeseen kuuluu aina virallinen tilasto. Se on tilastojärjestelmä, jonka tehtävänä on tarjota kansalaisille luotettavaa ja puolueetonta tietoa siitä, miten yhteiskunta kehittyy. Tämän tiedon avulla on sitten mahdollista arvioida, miten asioita on hoidettu, ja pohtia sitä, miten niitä pitäisi hoitaa tulevaisuudessa ja kuka olisi paras hoitamaan niitä.
EsimerkitHarjoituksetJaa