
Indeksit
Esimerkki | 1 |
Sekaleivän indeksistä kokonaisindeksiin
Indeksin laskenta alkaa 7-numerotason hyödykeindeksin laskennasta, esimerkkinä sekaleipä, jonka paino indeksissä on 2,60 promillea. Suuralueen sisällä kaikkien sekaleipien indekseistä lasketaan geometrinen keskiarvo.
Ruokaleipien (6-numerotason indeksi) indeksi lasketaan kolmen eri ruokaleivän indeksien painotettuna keskiarvona. Ruokaleipien paino on 5,90 promillea.
Leipien (5-numerotason indeksi) lasketaan ruokaleipien ja sämpylöiden indeksien painotettuna keskiarvona. Leipien paino on 7,20 promillea.
Viljatuotteiden ja leipien (4-numerotaso) indeksi lasketaan riisin, jauhojen ja muiden viljojen, leipien, muiden leipomotuotteiden, pizzojen ja suolaisten piirakoiden, pastatuotteiden, aamiaisviljatuotteiden ja muiden viljatuotteiden indeksien painotettuna keskiarvona. Viljatuotteiden ja leipien paino on 20,40 promillea koko indeksin painosta.
Elintarvikkeet (3-numerotaso) lasketaan viljatuotteiden ja leipien, lihan, kalojen, maitotuotteiden, öljyjen ja rasvojen, hedelmien ja marjojen, vihannesten, sokerin ja makeisten sekä muiden ruokatuotteiden indeksien painotettuna keskiarvona. Näiden paino on 122,20 promillea.
Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat (2-numerotaso) lasketaan elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien indeksien painotettuna keskiarvona. Näiden yhteenlaskettu paino on 135,10 promillea.
Kokonaisindeksi lasketaan 12 pääryhmän indeksien painotettuna keskiarvona.
Taulukko. Sekaleivän indeksistä kokonaisindeksiin vuonna 2016
Hyödyke tai ryhmä | eCOICOP | Numerotaso | Paino ‰ |
Sekaleipä | 01.1.1.3.1.3 | 7 | 2,60 |
Ruokaleivät | 01.1.1.3.1 | 6 | 5,90 |
Leivät | 01.1.1.3 | 5 | 7,20 |
Viljatuotteet ja leipä | 01.1.1 | 4 | 20,40 |
Elintarvikkeet | 01.1 | 3 | 122,20 |
Elintarvik. ja alkoholittomat juomat | 01 | 2 | 135,10 |
Kokonaisindeksi | 0 | 0 | 1000,00 |
Lähde: Suomen virallinen tilasto (SVT): Kuluttajahintaindeksi [verkkojulkaisu]. ISSN=1796-3524. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 24.3.2017]. Saantitapa: http://www.stat.fi/til/khi/khi_2016-10-14_men_001.html
Takaisin oppimateriaaliin