Indeksit

Oppitunti:
Aihe:
Esimerkki 1 2

Ravinnon arvopaino 1914–2016

Seuraavassa kuviossa on esitetty ravinnon osuus yksityisten kotitalouksien kokonaiskulutuksesta vuosien 1914–2016 indeksien arvopainojen mukaan.

Kuvio. Ravinnon osuus yksityisten kotitalouksien kokonaiskulutuksesta
vuosien 1914–2016 indeksien arvopainojen mukaan

Ravinnon osuus yksityisten kokokonaiskulutuksesta vuosien 1914-2016 indeksien arvopainojen mukaan

Lähde: Tilastokeskuksen elinkustannus- ja kuluttajahintaindeksien käyttäjän käsikirjat 1914:1-6=100–2015=100

Mukaan on laskettu sekä kaupparuuan että kodin ulkopuolisen ruokailun osuus kokonaiskulutuksesta. Vuonna 2016 kaupparuuan osuus oli 14 ja kodin ulkopuolisen ruokailun osuus 5 prosenttia. Ravinnon osuus kulutuksesta laski vuoteen 1990 asti. Sen jälkeen ravinnon osuus kokonaiskulutuksesta on hieman kasvanut. Tämä johtuu pääosin syötävän ruuan laadun paranemisesta. Kuluttajat ostavat esimerkiksi kalliimpaa lihaa ja syövät enemmän kodin ulkopuolella. Viime vuosina myös ruuan hinta on noussut nopeammin kuin kuluttajahinnat keskimäärin.

Takaisin oppimateriaaliin