Kansantalouden tilinpito

Oppitunti:
Aihe:
Esimerkki 1 2

Aterian valmistaminenVirtaset_painike

Ravintolassa valmistettu ateria on kyseisen toimipaikan markkinatuotosta, sillä se myydään hinnalla, joka kattaa valmistuskustannukset (eli muun muassa raaka-aineet, sähkön, veden, palkat ja tilavuokrat).

Kun Helena Virtanen valmistaa aterian töissä ja se toimitetaan kunnallisen vanhainkodin asukkaalle, tämä ateria tulee mukaan BKT:hen osana kunnan markkinatonta tuotosta, sillä ateriasta saatava hinta ei korvaa sen valmistuskustannuksia.

Kun Virtaset tekevät itse ruokaa kotona, se katsotaan kotitalouden itselleen tuottamaksi palveluksi, jota ei lasketa mukaan BKT:hen.

Jos Virtaset palkkaavat kotiapulaisen kotiin laittamaan heille ruokaa, niin kotiapulaisen palkka tulee mukaan BKT:hen. Nämä palkatun kotitaloushenkilökunnan tarjoamat palvelut lasketaan kotitalouksien tuotokseksi omaan loppukäyttöön.

Takaisin oppimateriaaliin