Tilastojen ABC

Oppitunti:
Aihe:
Esimerkki 1 2 3

Perusjoukko

Usein perusjoukoksi määritellään jollain alueella elävät ihmiset tai siellä toimivat yritykset. Esimerkiksi mielipidetutkimusten perusjoukkona pidetään usein työikäisiä suomalaisia. Jotta työikäisistä suomalaisista voitaisiin poimia otos, pitäisi olla jokin luettelo tai tiedosto, jossa ovat kaikki työikäiset suomalaiset. Vastaavasti yritysotoksiin tarvitaan luettelo Suomessa toimivista yrityksistä.

Periaatteessa Suomen väestörekisteri sisältää kaikki Suomessa pysyvästi asuvat ihmiset. Siitä kuitenkin puuttuu äskettäin maahan muuttaneita ja vastasyntyneitä ihmisiä ja toisaalta siinä on ihmisiä, jotka ovat jo muuttaneet maasta pois tai kuolleet. Osa maassa asuvista ei rekisteröidy väestörekisteriin – yleensä kyseessä on täällä vain lyhyen aikaa asuvia, mutta joskus myös pitkään asuneita, esimerkiksi naapurimaiden kansalaisia, jotka ovat Suomessa töissä.

Tilastokeskuksen ylläpitämä yritys- ja toimipaikkarekisteri kattaa periaatteessa kaikki Suomessa toimivat yritykset. Siinä on samanlaisia päivittämiseen liittyviä ongelmia kuin väestörekisterissä – erityisesti lopettaneiden yritysten poistuminen yritysrekisteristä on hidasta. Lisäksi joudutaan painiskelemaan määrittelyongelmien kanssa: Mikä on yritys? Minkä maan yritys on monissa eri maissa toimiva yritys?

Takaisin oppimateriaaliin