
Suomen tilastojen historia
Kurssiesittely
Huom! Tästä kurssista on julkaistu 12/2020 uusi, päivitetty versio tilasto-oppaana. Tutustu Suomen tilastojen historia -oppaaseen.
Tällä kurssilla tehdään aikamatka suomalaisen tilastoinnin ja tilastotoimen historiaan ja samalla suomalaisen yhteiskunnan ja kansakunnan historiaan. Tilastot ovat osa yhteiskunnan muistia, niiden avulla voi perehtyä tositarinoihin Suomesta ja suomalaisuudesta.
Kurssin aikana kerrotaan, miten kaikki sai alkunsa, mitä oma tilastovirasto merkitsi identiteettiään etsivälle Suomen suuriruhtinaskunnalle, miten yhteiskunnan muutokset ovat haastaneet tilastoinnin ja tietotuotannon ja millaisia haasteita yhtä lailla sosiaaliset, taloudelliset, ekologiset kuin teknologisetkin muutokset ovat tietotuotannolle asettaneet eri aikoina.
Kurssi on laadittu kunnioittamaan Suomen kansallisen tilastoviraston 150-vuotisjuhlavuotta 2015: virasto perustettiin lokakuussa 1865. Paljon on noita ajoista muuttunut, mutta edelleenkin pitää paikkansa Ruotsin tilastollisen pääjohtajan Fr. Th. Bergin johtajan lausuma vuodelta 1862:
”Virallisen tilaston varsinainen taito on oikeiden kysymysten asettaminen ja oikeiden vastausten hankkiminen sekä pysyminen aina niin puolueettomana, että tilasto totuuden valolla voi opastaa jokaista, joka osaa ja haluaa käyttää silmiään.”
Kaikki kommentit ja palaute ovat tervetulleita ja auttavat meitä kehittämään kurssia eteenpäin.
Tutustu myös Kansakunnan kuva – 150 vuotta tilastoja Suomesta -näyttelyyn, joka oli Suomen Pankin rahamuseossa 29.9.2015–30.4.2016.
Kurssin oppitunnit
- 1 Autonomian aika: Suomi kansakuntana hahmottuu
- 2 Tilastot itsenäistyneen Suomen palveluksessa
- 3 Rakennemuutokset, kasvu ja kansainvälistyminen haastavat tilastotuotannon
- 4 Taloustilastot muutosten kuvaajana
- 5 Sosiaali- ja elinolotilastot – rekistereitä ja suoria tiedonkeruita
- 6 Uusia painoalueita 2000-luvulla: hyvinvointi, ympäristötilinpito ja kasvihuonekaasut
- 7 Henkilögalleria
- 8 Lähteitä ja kirjallisuutta
