Indeksit

Oppitunti:
Aihe:

7 Kuluttajahintaindeksin johdannaisindeksejä

Tämä on Indeksit-kurssin viimeinen oppitunti. Olet jo oppinut tällä kurssilla, mitä indeksi tarkoittaa, tutustunut erilaisiin indekseihin, perehtynyt indeksien laskentakaavoihin ja tärkeimpien indeksien laskentaperiaatteisiin ja käyttöön.

Tällä viimeisellä oppitunnilla käsitellään kuluttajahintaindeksin johdannaisindeksejä. Näiden indeksien pohjana on Kuluttajahintaindeksi 2015=100. Johdannaisindekseissä on joko eri perusajankohta, hyödykekori tai painorakenne verrattuna tavalliseen kuluttajahintaindeksiin.

Oppitunnilla käydään läpi Elinkustannusindeksin 1951:10=100 ketjuttaminen eli miten elinkustannusindeksi lasketaan uusimman kuluttajahintaindeksin avulla. Pääset vertaamaan yksityisen kulutuksen rakenteen muutosta Suomessa viime vuosisadan alusta vuoteen 2016. Kulutusrakenteen muutosta tarkastellaan kuluttajahintaindeksin hyödykeryhmien arvopainojen valossa.

Oppitunnilla tutustut myös Euroopan keskuspankille laskettavaan yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin (YKHI) ja yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kiintein veroin (YKHI-KiVe) sekä perehdyt muiden erityisindeksien laskentaan.

Oppitunnin viimeisessä osiossa olevassa Testaa, mitä opit! -kohdassa voit kerrata koko kurssin asioita.


Jaa