På svenska

In English

Tilastojen ABC

Oppitunti:
Aihe:

7.1 Hyvinvointi

Ihmisten hyvinvointi on keskeinen tilastollisen tarkastelun kohde. Sen tilastointia ei ole voitu kehittää samalla tavalla systemaattisesti kuin esimerkiksi taloustilastoja, sillä hyvinvointiin kuuluu monenlaatuisia ja -tasoisia asioita. Hyvinvointi on aineellista vaurautta, kuten tulot ja omaisuus, mutta se on myös aineettomampia asioita, kuten esimerkiksi ihmissuhteita ja turvallisuutta.

Euroopan hyvinvointitilastojen kehittämistä pohtinut työryhmä listasi seuraavat hyvinvointia kuvaavat tilastointialueet: aineelliset elinolot, työ, terveys, koulutus, vapaa-aika ja vuorovaikutus, turvattomuus, perusoikeudet, luonnonympäristö ja subjektiivinen hyvinvointi.

Jotta voitaisiin sanoa, että ihminen voi hyvin, edellytetään yleensä, että hänellä on kohtuullinen elintaso (tulot, kulutus ja varaus). Lisäksi ajatellaan, että hän on terve, että hänellä on myönteisiä ihmissuhteita ja että hänellä on työtä tai muuta mielekästä tekemistä. Myös liikkumismahdollisuudet, henkilökohtainen vapaus ja vaikutusmahdollisuudet ovat olennainen osa hyvinvointia. Koulutus tukee aineellisen elintason ylläpitoa, mutta on itsessäänkin hyvinvointia. Myös turvallisuus ja vaaraton elinympäristö ovat tärkeitä hyvinvoinnin kannalta. Ja kaikkien näiden periaatteessa objektiivisten seikkojen lisäksi hyvinvoinnin kannalta on tärkeätä, miltä ihmisestä itsestään tuntuu: kokeeko hän voivansa hyvin?

Kaavio. Hyvinvointitalon komponentit

Kaavio hyvinvointitalon komponenteista

Esimerkit

Jaa