På svenska

In English

Tilastojen ABC

Oppitunti:
Aihe:

8.1 Tilastokeskus ja Suomen virallinen tilasto

Tilastokeskus on tärkein suomalaisen tilastotiedon tuottaja ja lähde. Noin kaksi kolmannesta Suomen virallisista tilastoista tehdään Tilastokeskuksessa, joka vastaa lisäksi koko julkisen vallan tilastotyön ohjauksesta ja koordinoinnista. Tietopalvelussaan Tilastokeskus välittää kaikkien julkisten tilastotuottajien tietoja.

Tilastokeskus palvelee tiedon tarvitsijoita muun muassa seuraavilla tavoilla:

  • Virallisen tilastotiedon kattava lähde on Tilastokeskuksen Internet-palvelussa julkaistu Suomen virallisen tilaston portaali, jonka kautta löytyy tietoja noin 270 tilastosta: tuoreimmat tiedot, taulukoita, kuvioita, tilaston kuvaus, julkaisuaikataulu, laatuseloste ja muuta tilaston käytön kannalta tärkeätä tietoa. Mukana on tietoa sekä Tilastokeskuksen että muiden tuottajien tilastoista.
  • Tilastokeskuksen Internet-palvelussa on lisäksi runsaasti muuta maksutonta tilastotietoa ja tilastoihin liittyvää muuta tietoa (katso sivuston Tuotteet ja palvelut -osio).
  • Tilastokirjaston kokoelma kattaa Suomen virallisen tilaston tilastosarjat aina 1700-luvulta lähtien sekä paljon muuta tilastoaineistoa. Tilastoja on painettuina julkaisuina sekä verkko- tai muina sähköisinä tuotteina, ja ne ovat kaikkien tiedontarvitsijoiden käytössä. Kirjasto on avoinna arkisin sopimuksen mukaan (puh. 029 551 2220 tai info@tilastokeskus.fi). Kirjasto sijaitsee Helsingin Sörnäisissä osoitteessa Työpajankatu 13.
  • Tietopalvelu vastaa sekä kotimaisia että ulkomaisia tilastoja koskeviin kysymyksiin. Puhelin- ja sähköpostivastaukset ovat maksuttomia, jos tiedustelut eivät edellytä suuria selvitystehtäviä.

Jaa