På svenska

In English

Väestötieteen perusteet

Oppitunti:
Aihe:

2.2 Ja keisari Augustuksen aikana kävi käsky...

Ensimmäinen tunnettu väestölaskenta toteutettiin lähes 6000 vuotta sitten Babyloniassa, vuonna 3800 eaa. Sen jälkeen niitä ilmeisesti toteutettiin 6–7 vuoden väliajoin. Ihmisten lisäksi laskettiin karjan ja monien tärkeiden elintarvikkeiden määrä.

Maailman vanhin väestölaskenta, josta saadut tiedot ovat säilyneet, suoritettiin Kiinassa Han-dynastian aikana vuonna 2 jaa. Sen tuloksia tutkijat pitävät melko luotettavina.

Rooman valtakunnan (27 eaa.–476 jaa.) hallinnossa määräaikaisilla väestölaskennoilla eli censuksilla oli tärkeä merkitys. Ne suoritettiin verojen määräämistä varten, yleensä joka viides vuosi. Tuloksena saatiin kansalaisista ja heidän omaisuudestaan luettelo, jonka perusteella heidän oikeutensa ja velvollisuutensa määräytyivät. Latinankielinen väestölaskennan nimitys census on myös omaksuttu useisiin muihin kieliin kuten englantiin.

Raamatussa on useita väestölaskentaan liittyviä kertomuksia. Vanhan testamentin Neljännen Mooseksen kirjan (Numeri; the Book of Numbers) alkuperäinen nimi liittyy israelilaisten määrän laskentaan Egyptistä paon aikaan. Lisäksi siellä on mainintoja kuningas Davidin ja kuningas Salomonin toimeenpanemista väestölaskennoista. Tunnetuin viite liittyy kuitenkin Uuden testamentin Luukkaan evankeliumiin, jonka mukaan Jeesus syntyi hetkellä, jolloin Rooman keisari Augustuksen (63 eaa.–14 jaa.) määräämää väestölaskentaa ja verollepanoa oltiin toteuttamassa, ja jota varten Maria ja Josef joutuivat matkustamaan Galilean Nasaretista Betlehemiin, josta Josefin suku oli kotoisin.

Kuuluisin historiallinen väestölaskenta Euroopassa on Vilhelm Valloittajan vuonna 1086 toteuttama laskenta. Sen tuloksena julkaistiin Domesday book, joka on Englannin vanhin maakirja eli rekisteri henkilöistä ja alueista 1000-luvulla. Englannin kansallisarkisto julkaisi Domesday bookin internetissä vuonna 2006.

Lähde: http://www.census.ie/-in-history/the-census-through-history.150.1.aspx


Jaa